A kormány a határzárat október 1-től további egy hónapra meghosszabbítja, mindenki számára ingyenessé teszik az influenza elleni oltást

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. október 1. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is Európa legjobban védekező országai közé tartozik. Összefoglaló a Kormányinfóról, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatójáról.
Vágólapra másolva!

A kormány az Operatív Törzs beszámolójával és a vírushelyzettel foglalkozott először a kormányülésen - közölte Gulyás Gergely. Az európai országok között Magyarország a középmezőnybe tartozik a fertőzésszámban. A számok alapján

Magyarország továbbra is Európa legjobban védekező országai közé tartozik az elhunytak száma alapján

- tette hozzá.

A kormány döntött arról, hogy a határzárat október 1-től további egy hónapra meghosszabbítja. Gulyás Gergely azt mondta,

az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani.

Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot. Hozzátette: megkezdődött az iskolákban a testhőmérséklet mérése, a kórházakban és az idősotthonokban fenntartják a látogatási tilalmat, és rendelkezésre fog állni az influenza elleni oltás is.

- jelentette ki a miniszter, amelyet a Nemzeti Konzultáció eredménye is megalapoz. A foglalkoztatási számok a legfontosabbak, ez jelenleg a csúcstól 20 ezerrel van elmaradva – ismertette Gulyás Gergely. Elmondta, 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság. A munkahelyeket sikerült megvédeni.

A kormány tartotta azt az ígéretét, hogy annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus elpusztított

– tette hozzá.

1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány a különböző támogatásokkal – mondta Gulyás Gergely, aki azt is ismertette, hogy ma uniós csúcstalálkozó van Brüsszelben.

A tárcavezető kijelentette, hogy a déli államokkal való szolidaritás miatt változtatták meg a véleményüket az uniós hitellel kapcsolatban.

Nem a jogállamiságról, hanem a zsarolás jogáról van szó

– mondta az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott, Magyarországgal foglalkozó jelentésével kapcsolatban, kitérve Věra Jourová Spiegelnek adott interjújára. Ismertette, hogy Orbán Viktor emiatt levélben fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz.

Senki nem sértegetheti Magyarországot, és annak polgárait – tette hozzá. A jelentésben szereplő 12 külső hivatkozásból 11 Soros Györgyhöz köthető szervezetekhez fűződik - mondta.

- mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ismertette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ezekben a percekben Brüsszelbe tart, ahol egy pénzügyi alapról vitáznak az uniós tagállamok vezetői, amellyel a bajba jutott gazdaságokat segítenék. A miniszterelnök az MTI-nek indulás előtt azt nyilatkozta, hogy ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását,

lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül.

A kormány döntött arról, hogy az SZFE több mint 3 milliárdos költségvetési támogatásban részesül. Ezt kérte az egyetemet fenntartó kuratórium vezetése – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez lényegesen nagyobb összeg, mint korábban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az influenza elleni védőoltás ingyenessé tételét azzal indokolta, hogy

azzal fokozni lehet a járvány elleni védekezést.

A koronavírus-fertőzés hasonló tüneteket tud produkálni, mint az influenza. A kormány úgy döntött, hogy mindenki számára ingyenessé teszi az influenza elleni oltást ősztől. Szeretnénk mindenkit biztatni arra, hogy vegye igénybe a lehetőséget, főleg a kockázati csoporthoz tartozók (65 év felettiek, alapbetegséggel rendelkezők) – mondta. Október második felében lehet jelentkezni az orvosoknál az ingyenes oltásért – tette hozzá a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta az ingyenes influenza oltások kapcsán, hogy az NNK ki fogja dolgozni a részleteket.

Az Operatív Törzs is készít oltási tervet, az megismerhető lesz a nyilvánosság számára – jelentette ki Gulyás Gergely.

A Momentum a román helyhatósági választás alatti kampányával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, ez annak a bizonyítéka, hogy

a magyar baloldal azt gondolja, hogy a magyarok helyett a román jelölteket kell támogatni.

Indokolt lenne ezt a hazaárulás jelzővel illetni, de ezt már elkoptatták – mondta a miniszter.

A kormány megtárgyalta az orvosi kamara javaslatait. Ma az Operatív Törzs vezetője egyeztet az EMMI vezetőjével. Bízunk benne, hogy olyan megoldás születik, amit a kormány és a kamara is el tud fogadni. A kormány tárgyalt a kamara javaslatairól, tárgyalási alapnak tekinti, és nyitott arra, hogy a kamara javaslatait, vagy ahhoz nagyon hasonló megoldást elfogadjunk. Döntés egyelőre még nem született – kommentálta az Origo értesüléseit Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Kormányhivatal kiszállította a hőmérőket az iskolákba, amelyekkel a gyerekek testhőmérsékletét mérik érkezéskor mától. Erre nagyobb fennakadás nélkül került sor – mondta a miniszter, hozzátette, nemcsak az állami, hanem az alapítványi iskolákba is küldtek hőmérőket.

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő hozzátette, hogy minden köznevelési intézményben, így az óvodáknál is lesz hőmérséklet-mérés. Az eszközök kiszállítását ebben az esetben is a kormány fogja biztosítani.

Sokkal súlyosabb mondat az, hogy az ország polgárai nincsenek abban a helyzetben, hogy szabadon döntsenek, mint az, hogy „beteg demokrácia"

– tért ki Jourová szavaira Gulyás Gergely.

Nem kapott még választ Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől a miniszterelnök, de ma találkozni fognak, és biztosan szót ejtenek róla – válaszolt kérdésre.

A Bizottság már a látszatra sem ad, és súlyos üzenete van, hiszen azt üzeni, hogy egy kisebb országgal kettős mércét használ, és annak polgárait semmibe veszik – emelte ki.

Mindenféleképpen helyes lenne, ha Věra Jourová bocsánatot kérne.

De úgy látom, hogy a biztos asszony nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye – mondta Gulyás Gergely.

A Dél-budai Centrumkórház tervezése jól halad, jövő év második felére készülhetnek el a részletes tervdokumentációk – reagált kérdésre a tárcavezető.

A kormánynak jogi lehetősége nincs egy bizottsági biztos visszahívására – válaszolt a tárcavezető az újabb Jourovával kapcsolatos kérdésre.

A magyar kormány mindig a békés megoldásában érdekelt – szögezte le az azeri-örmény konfliktusra vonatkozó kérdésre.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha nem Donald Trump nyer az amerikai elnökválasztáson, az Magyarországnak és Közép-Európának rossz – mondta a novemberi elnökválasztással kapcsolatos kérdésre.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy egyelőre nincs javaslat a veszélyhelyzet elrendeléséről, mert az országnak a világjárványban is működni kell. Ha a jelenlegi szabályokat betartjuk, akkor az esetszám nem fog növekedni, és a kórházakban ápolt betegek száma sem fog nőni – tette hozzá.

Minél nagyobb csapatok érkeznek Budapestre, annál jobb - mondta Gulyás Gergely a Fradi BL-sorsolásával kapcsolatos kérdésre.

Nem látom az önkontrollt a főváros vezetésénél – tért ki a főváros döntéseire Gulyás Gergely, aki szerint a Nagykörúton felfestett biciklisáv káoszt, és már szeptemberben karácsonyi dugókat okozott. Ugyanakkor a pesti rakpart lezárását jó döntésnek nevezte. Megemlítette azt is, hogy az utóbbi időszakban több hajléktalan van az utcán, a köztisztaság állapota szemmel láthatóan romlott.

Az új migrációs javaslatról azt mondta, hogy „Magyarország nem fog migránsokat befogadni", és „semmilyen elosztási mechanizmust nem fog támogatni".

A határzár meghosszabbítását Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy

ezzel el lehet vágni a vírus utánpótlását, ez nagyobb biztonságot eredményez.

Magyarország beváltja a káros anyag kibocsátására vonatkozó nemzetközi előírásokat, nem úgy, mint több nagy uniós állam, például Németország és Svédország – mondta kérdésre. A 2030-ig kitűzött célokat Magyarország vállalni tudja. Gulyás ismertette, hogy már 2050-re is születtek célok. Abszurd, hogy a nagy államok a harmincas célokat sem tudják elfogadni, de már újabb terveket készítenek – tette hozzá.

Korábban írtuk:

848 új fertőzöttet azonosítottak, és 16 beteg halt meg a koronavírus-járvány miatt a kormányzati tájékoztató oldal csütörtöki adatai szerint. Az aktív fertőzöttek száma, tehát, akik még nem gyógyultak meg a fertőzésből, 20 410. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Mától minden iskolában testhőmérséklet-mérés után engedik csak be a gyerekeket. Érkezéskor, reggel, akinek 37,8 foknál magasabb értéket mérnek, nem mehet be.

Az Operatív Törzs jelenleg 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.