Megjelent az újabb rendelet az egészségvédelem érdekében

koronavírus, maszk, tömegközlekedés, Budapest, járvány, védekezés, előírás, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az Orbán Viktor által tegnap bejelentett újabb szigorító intézkedésekről szóló rendelet. A részletekből kiderül többek között, hogy milyen céllal lehet csak közterületen tartózkodni éjjel, illetve hogyan lehet megszervezni a kulturális és sportrendezvényeket.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről, illetve a további védelmi intézkedésekről szóló rendelet - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő bejegyzésében összefoglalta az Orbán Viktor által kedd este bejelentett és szerdán életbe lépő változásokat.

Eszerint

  • éjfél és 5 óra között kijárási korlátozás lépett életbe,
  • nem tartható zenés-táncos mulatság,
  • változtak a mozik, színházak, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok,
  • ingyenes lett a parkolás, és a tömegközlekedésben járatsűrítést írtak elő,
  • emellett visszaállítják a rendkívüli jogrendet is.

Fontos, hogy minden szabályt mindannyian szigorúan tartsuk be! - írta Szentkirályi Alexandra.

Csütörtökig kell elkészíteni a járatsűrítési tervet

A részletes rendeletből kiderül többek között, hogy éjfél és reggel öt óra között például csak a munkavégzés, a munkahelyre való eljutás, illetve az onnan való hazajutás, és "életvédelmi céllal" lehet közterületen tartózkodni.

A rendelet szerint tilos lesz olyan rendezvényeken részt venni, ahol "zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtanak", és ahol a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Maszkot viselő járókelők Budapesten

Kulturális rendezvényt, mozielőadásokat, valamint sportrendezvényeket csak úgy lehet megtartani, hogy

a nézők csak a minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el,

és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket is szabadon kell hagyni.

A rendelet szerint Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon a reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. Az erről szóló tervet november 5. napjáig kell elkészíteni és átadni az illetékes kormányhivatalnak.