Szürkületkor ilyen hangot hallasz? Nagyon fontos, hogy jelezz a szakembereknek!

Felvételen a különleges hang.

Erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérése

A szervezet legutóbb, januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét. Az egyesület az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Most a lakott területeken is gyakori erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, az emberek számára láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése, azonban a fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, mivel ehhez a madarakat nem is kell látni - írták.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózni kell néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Ezt hetente egy-két alkalommal kell megismételni, egészen júniusig - áll a közleményben.

Ha valaki hall vagy lát fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letöltheti az elektronikus űrlapot, amely akár okostelefonon is kitölthető.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Így nézheted meg az inkognitó mód böngészési előzményeit: minden adathoz hozzáférhetsz

Az inkognitó mód előzményei is elmenthetők a számítógépre, csak egy apróság kell hozzá.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük