Ezért olyan egészségesek és karcsúak a görög nők: 3 zsírégető étel, amit gyakran fogyasztanak

A hagyományos görög ételek rendkívül egészségesek.

Miért karcsúak a görög nők?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A görögök átlagéletkora 83 év, ami kiemelkedően magasnak számít más európai nemzetekhez képest. Emellett náluk az egyik legalacsonyabb a krónikus betegségek és az elhízás aránya, ami nagy valószínűséggel az étrendjüknek köszönhető. 

Ezért olyan egészségesek és karcsúak a görög nők

A görögök egészséges életmódjának fő oka a mediterrán étrend, amelyet a világ egyik legjobb étrendjének tartanak. Ez nagyrészt növényi alapú: követői sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat és kevés húst fogyasztanak, emellett előtérbe helyezik a tenger gyümölcseit és az olívaolajat, amelyek kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavaknak.

GettyImages-1309126188
Fotó: Jomerci / Getty Images Hungary

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak mellett antioxidánsokban, C-vitaminban, polifenolokban, valamint más vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az általános egészségi állapot és a normál testsúly fenntartásához. 

3 zsírégető étel, amit a görögök gyakran fogyasztanak

A hagyományos görög ételek nagy része élelmi rostokban és fehérjében gazdag összetevőkből készül. A rost segíti az emésztést és kiegyenlíti a vércukorszintet, a fehérje pedig hozzájárul az izomépítéshez, és hosszú távú teltségérzetet okoz. A következő három hagyományos görög fogás nemcsak finom, de még fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Horiatiki saláta

A horiatiki saláta általában friss paradicsomból, paprikából, lila hagymából, uborkából, olajbogyóból és fetából készül, amihez olívaolajból és citromléből készítenek öntetet. A salátában található zöldségek magas rosttartalmúak, számos antioxidánst és tápanyagot tartalmaznak, köztük C-vitamint, K-vitamint és káliumot. Az olívabogyó és az olívaolaj egészséges egyszeresen telítetlen zsírforrás, amely csökkenti a szívroham és más szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van. A feta sajt kalcium-, fehérje- és foszfortartalma pedig jót tesz a csontoknak.

GettyImages-123668796
Fotó: Patricia Fenn Gallery / Getty Images Hungary

Horta vrasta

A görög horta vrasta kifejezés egyszerűen főtt zöldségeket jelent. Ez a leveles zöldekből - leggyakrabban cikóriából vagy mángoldból - készült egytálétel szinte minden görög háztartásban alapvető ételnek számít. A zöld leveles zöldségek magas antioxidáns-tartalmukkal csökkentik a gyulladásokat, kálium- és K-vitamin-tartalmuk védi a szív egészségét, és a daganatos betegségek megelőzésében is szerepük lehet. Alacsony a kalóriatartalmuk, ezért szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatják a fogyni vágyók is. 

GettyImages-2040745419
Fotó: Gabriel Soler Tomasella / Getty Images Hungary

Gigantes plaki

A gigantes plaki magyarul annyit tesz, nagy fehér bab. Ez az étel óriás fehér babból és paradicsomból készült, amit kemencében sütnek ki. A bab rendkívül tápláló étel, magas a fehérjetartalma,  gazdag B1- és K-vitaminban, vasban, mangánban, foszforban, magnéziumban és nátriumban. Emellett rostban is bővelkedik, ami hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez.

GettyImages-1219167340
Fotó: Dar1930 / Getty Images Hungary

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egészséges táplálkozás változatos, a vágyott alak elérése pedig nemcsak az étrenden, hanem a testmozgáson és a minőségi pihenésen is múlik. Figyelj az éhségjelzéseidre, hisz minden szervezet más, és csak te tudhatod, mire van szükséged. Továbbá, mielőtt bármilyen diétát kipróbálnál, konzultálj az orvosoddal vagy dietetikussal.

7 rákellenes tavaszi zöldség - Könnyen beszerezhetők és még a fogyást is segítik

Ezeket a rákellenes zöldségeket érdemes rendszeresen fogyasztani.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük