Súlyos agyi elváltozásokat okozhat, ha ilyen a vérnyomás 45 év felett: átfogó kutatás készült róla

Egy nemrég közzétett kutatás szerint elváltozásokat okozhat az agyban, ha ilyen a vérnyomás 45 éves kor felett.

Magas vérnyomás 45 felett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magas vérnyomástól t öbb mint egymilliárdan szenvednek világszerte, és egyre gyakrabban fordul elő fiatalabb korban, 20-44 éves kor között. Ez az állapot köztudottan növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, ám egy friss kutatás szerint 45 éves kor felett még az agyban is súlyos elváltozásokat okozhat.

Magas vérnyomás 45 felett

A kezeletlenül hagyott magasvérnyomás-betegség nem játék: a stroke, a szívrohamok, a szívleállás, a veseelégtelenség rizikóját növeli, látási problémákat okozhat, és a demencia emelkedett kockázatával jár - utóbbi kapcsán kiderült egy friss, 2024-ben publikált kutatásból, hogy leginkább a középkorúak, a 47-53 éves kor körüli emberek tartoznak a veszélyeztetett csoportba. Az ingadozó vérnyomás is rejt veszélyeket, erről bővebben itt olvashatsz.

Magas vérnyomás 45 felett 2
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

A tanulmányban összesen 1279, 21-95 éves kor közötti, magas vérnyomással diagnosztizált ember adatát vizsgálták meg a kutatók Argentínában. Ezután minden egyes résztvevőt külön csoportba osztották a kardiovaszkuláris megbetegedés rizikója, a pontos kora és a demenciára való hajlam szerint (ez az úgynevezett CAIDE-rizikó). Ezt a vérnyomás, a koleszterinszint, az elhízás mértéke, a fizikai aktivitás, a kor és a tanulmányi szint alapján döntötték el.

Észrevették, hogy a középkorúaknál, tehát akik idősebbek 45 évnél, de még nem töltötték be az 54. életévüket, 28%-kal nőtt a demencia kockázata. Ebben a korcsoportban nyomnak igazán latban a kockázati tényezők, mert akik ide tartoznak, és magas vérnyomást diagnosztizáltak náluk, azoknál nagyobb eséllyel alakult ki agyi elváltozással, memóriavesztéssel járó betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyébként korcsoporttól függetlenül mindegyik résztvevőnél 40%-kal nőtt a demencia kockázata pusztán abból az okból kifolyólag, hogy magas vérnyomásban szenvednek. Ennek az egyik oka, hogy ezeknek az embereknek nagyjából a 70%-a egyáltalán nem kezelteti a magas vérnyomását. Az agyat is vizsgálni kellene a klinikai értékelések során neuropszichológiai tesztekkel, például az órarajzolási teszttel - ez alapján a páciensnek egy analóg órát kell lerajzolnia mutatókkal és számokkal. Hogyha a számokat nem jó sorrendbe teszi, vagy egy kupacba írja őket az óra tetejére, az utalhat demenciára.

Nemrég az ideális vérnyomásértéket megváltoztatták, a szakértők nem veszik figyelembe sem a kort, sem az egyéb befolyásoló tényezőket - ez nem más, mint a 130/80. Erről bővebben itt olvashatsz.

Magas vérnyomás 45 felett 1
Fotó: PhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Fontos figyelembe venni, hogy a magasvérnyomás-betegség kezelése egy életen át tartó folyamat, a korai diagnózis és a megfelelően beállított gyógyszeres kezelés segít abban, hogy megelőzhetővé váljon a szövődmények kialakulása, de az egészséges életmód is kardinális szereppel bír ebben a folyamatban.

Védik a memóriát, megelőzik a demenciát: 8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

Nemcsak ételek, italok is bevethetők a memória védelme érdekében: agyserkentő hatásúak, segítenek megelőzni a demenciát.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük