szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Direkt36 szerint tavaly volt egy ötlet kormánykörökben, hogy a francia Framatome-mal belevágunk a Paks III. építésébe, az évek óta csúszó Paks II. pedig majd idővel elsorvad. De a lap szerint ebbe a miniszterelnök nem ment bele.

Az ukrajnai invázió miatt tavaly tavasszal felmerült kormányzati körökben, hogy atomenergia terén függetlenedni kellene Oroszországtól, és az oroszokat ki kéne szorítani a paksi bővítésből, ám ebbe Orbán Viktor nem ment bele, írja a Direkt36.

Az ötlet a bővítéssel megbízott Paks II. Zrt.-től eredt, elgondolásuk az volt, hogy közvetlenül nem rúgják össze a port az orosz féllel, hanem megbízzák a francia Framatome-ot azzal, hogy kezdjenek el építeni egy újabb, Paks III. nevet viselő, bár valószínűleg más helyszínen megvalósuló atomerőművet. Ezzel párhuzamosan pedig a magyar kormány az elképzelések szerint több segítséget már nem nyújtott volna az oroszoknak a Paks II.-nél, mely így lassan elsorvadt volna. Bár a lap forrásai szerint magyar kormányt az sem zavarta volna, ha az oroszok ebben a szituációban összekapják magukat, és Paks III. mellett felépül Paks II. is. A kormány vélekedése az volt, hogy az akkumulátorgyár-fejlesztési tervek miatt mindenképp kelleni fognak új energiaforrások, így akár mindkét új építésű atomerőműre is szükség lehet.

A Direkt36 szerint a kormány tavaly februárban-márciusban néhány hétig gondolkodott a fentieken, még Lantos Csaba energiaminiszter is támogatta a tervet. Mégsem lett belőle semmi, a miniszterelnök nemet mondott rá. Pedig Orbán ebben az időben még találkozott is Emmanuel Macronnal, és megindult valamiféle közeledés a magyar és a francia kormány között. A magyar miniszterelnököt 2023 március 13-án Párizsban fogadta a francia elnök. Bár a találkozóról kevés részlet derült ki, néhány nappal később a brit Financial Times arról írt, hogy a két politikus közötti megbeszélésen a paksi projekt és nukleáris kérdések is szóba kerültek.

Orbán viszont végül ragaszkodott hozzá, hogy az oroszok projektje valósuljon meg Pakson, ebben a jogi, pénzügyi szempontok mellett az időtényező is motiválta. Egy teljesen új projekttel mindent előlről kellett volna kezdeni, beleértve az engedélyeztetéseket, a Paks II. tíz éve pedig elpocsékolt időnek bizonyult volna.

Kínaiak is megjelenhetnek a paksi bővítés körül

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója szerint egyelőre még nem látják az együttműködési pontokat, de abszolút vizsgálják a lehetőségeket a kínaiak munkaszervezési és egyéb tapasztalatai miatt.

Miután Orbán az erről szóló döntést meghozta, a paksi beruházás átlépett az úgynevezett megvalósítási fázisba. A Roszatom innentől kezdve a projektre szánt forrásokból nagyobb összegeket tud lehívni, a különböző építési és gyártási munkáknak ugyanis az anyagi vonzata már jóval nagyobb. A bővítés részleteit ismerő források szerint mindezek miatt az oroszok már régóta sürgették az ebbe a munkafázisba történő átlépést.

Paks I.-nél is megtörténhetett volna az oroszokkal való szakítás, de abból se lett semmi. Az orosz építésű atomerőművet használó kelet európai országok többsége a háború kitörése után az üzemanyagszállításban igyekezett függetlenedni az oroszoktól. Mivel ilyen típusú reaktorokhoz az amerikai Westinghouse nevű cég már szállított üzemanyagot, ezért több ország is velük szerződött. A szintén orosz fűtőanyagot használó Paks I. 2023 első felében közel állt ahhoz, hogy a környező országok nukleáris létesítményeihez hasonlóan megállapodjon az amerikaiakkal.

Új Paks II.: Magyarország rosszul jár, Oroszország jól, és nem biztos, hogy lesz erőmű

A kormány a paksi bővítés szerződéseinek módosítására készül – miközben a jelenlegi keretek jók, a feltételek Magyarország számára előnyösek. Oroszországnak immár nincs szüksége uniós referenciára, már nem érdeke számára hátrányos feltételeket vállalni. A Roszatom nélkül jelen formájában nincs paksi bővítés, még az is kérdéses, szerepe mennyire csökkenthető.

A magyar kormány ezt azonban politikai okok miatt az utolsó pillanatban megtorpedózta. A Biden-adminisztrációval való rossz viszony miatt arra jutottak, hogy inkább az amerikai Westinghouse francia riválisával, a Framatome-mal működnének együtt ez ügyben. Az Orbán-kormány annak ellenére ezt az utat választotta, hogy a franciáknak jelenleg nincs Paks I.-ben használható üzemanyaguk.

Orbán sajtófőnöke a Direkt36 megkeresésére azt írta: „A paksi beruházásról szóló minden kérdéssel, pletykával, rémhírrel kapcsolatban kérem, forduljon a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz.” A Paks II-t felügyelő külügy, és az energiaügyi tárca, amelyhez Paks I. tartozik, nem reagált a lap kérdéseire.