Ezért jelennek meg sötét foltok a látótérben: súlyos betegség is állhat a háttérben

Bizonyos esetben sötét foltok jelenhetnek meg a látótérben, aminek ártalmatlan, de akár súlyos oka is lehet.

Sötét folt a látótérben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idő múlásával számos változás következik be a szemben, bizonyos esetekben a látómezőben sötét foltok is megjelenhetnek, melyek zavarhatják az embert a mindennapi tevékenységében. Ezek a sötét foltok általában az időskori változásokhoz kapcsolódnak, de néha komolyabb betegségek jelei is lehetnek.

Sötét foltok megjelenése a látótérben

A sötét foltok megjelenése a látótérben összefügghet a cukorbetegséggel, aminek számos szövődménye érintheti a szemet is, károsíthatja a benne lévő apróbb ereket, és akár diabéteszes retinopátia is kialakulhat. Ez a betegség látásproblémával járhat, beleértve a sötét foltok megjelenését is a látómezőben, de akár vaksághoz is vezethet, erről korábban írtunk.

Sötét folt a látótérben 1
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Az idő előrehaladtával a cukorbetegség fokozza az emelkedett szemnyomással járó zöld hályog (glaukóma) és a szürke hályog kockázatát is. Ezek a szembetegségek, akárcsak a diabéteszes retinopátia, komoly látásromláshoz vezethetnek, így fontos a rendszeres szemészeti vizsgálatokon való részvétel a diabéteszes betegeknek. Korábban írtunk arról, milyen típusai ismertek a zöld hályognak, és hogy hogyan lehet felismerni.

Azonban nemcsak a cukorbetegség okozhat sötét foltokat a látómezőben. Az időskori változások, például a szem zselés, kocsonyás anyagának folyékonyabbá válása és a benne lévő üvegtesti gél összecsapzódásai is eredményezhetik ezeket - úszkáló fekete foltoknak tűnnek, ahogy árnyékot vetnek az ideghártyára. A foltok legtöbbször ártalmatlanok, de hirtelen megjelenésük esetén, különösen ha más tünetek is társulnak hozzájuk, fontos az orvosi vizsgálat. Az üvegtesti homályról itt tudsz meg többet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az időskori szemészeti problémák és a cukorbetegség mellett számos más tényező is szerepet játszhat a sötét foltok megjelenésében, például a szem gyulladásos megbetegedése, az uveitis vagy a retinaleválás, amelyek már sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.

Minden esetben érdemes elmenni kezelőorvoshoz kivizsgálni a probléma pontos okát, hogy idejekorán elkezdődhessen a megfelelő kezelés.

Milyen szám van a képen? Teszteld, hogy jól látod-e a színeket!

A teszttel le tudod ellenőrizni, hogy jól látod-e a színeket, avagy sem.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük