Ezek a kullancsencephalitis eltéveszthetetlen tünetei: irány az orvos, ha ezeket tapasztalod

Már most érdemes felkészülni a kullancsszezonra, nagyon veszélyes betegségeket terjeszthetnek!

Kullancsencephalitis tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a kullancsencephalitis, ami nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást is okozhat. Prof. dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója elmondta, hogy a betegség gyógyítására nincs célzott terápia, de a fertőzés védőoltással megelőzhető.

A kullancsencephalitisről

- A közönséges kullancs hazánkban is gyakori vérszívó ízeltlábú, mely vérszívása során számos betegség kórokozóját juttathatja a gazdaszervezetbe. Főként az erdőkben, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken, valamint az itt élő állatokban található meg, de városi környezetben is gyakorta találkozhatunk velük. Elsősorban parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken fordul elő, és jellemzően a háziállatok, a földön fészkelő madarak és a vadon élő kisemlősök közvetítésével jut közvetlen környezetünkbe - ismerteti prof. dr. Mészner Zsófia. Ebből a cikkből kiderül, hogy néz ki a kullancspete.

Kullancs-encephalitis tünetei 1
Fotó: Eileen Groome / Getty Images Hungary

A kullancsencephalitis kórokozója a kullancsencephalitis-vírus (TBEV), mely a flavivírus nemzetségbe tartozik. A fertőzést kullancscsípéssel, valamint elsősorban fertőzött kecske nyers (forralatlan) tejének fogyasztásakor kaphatjuk meg. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványellenőrzési Központ (ECDC) szerint a vírusos agyvelőgyulladást terjesztő kullancsok a melegebb hónapokban (májustól novemberig) a legaktívabbak, az esetek körülbelül 95 százalékát ekkor diagnosztizálják, a csúcspont pedig június és augusztus között figyelhető meg. A kullancsencephalitis számos országban jelent jelentős egészségügyi kockázatot a gyermekek számára. Az európia adatok szerint 100 000 gyermekre 0,5-4 fertőzés esik.

A betegség súlyos szövődményekkel járhat

- A fertőzés lappangási ideje általában 7-14 nap, majd az első fázisban az influenzához vagy a meghűléshez hasonló általános tünetek, fejfájás, rossz közérzet, láz, izomfájdalom, étvágytalanság, hányinger jelentkezik. Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, a betegek egy részénél azonban a csípés utáni 3-4. héten a központi idegrendszer gyulladásával járó második szakasz veszi kezdetét, mely kiugróan magas lázzal, erős fejfájással, hányással, szédüléssel jár, ami eszméletvesztéshez és bénuláshoz is vezethet - figyelmeztet a professzor asszony

Milyen betegséget terjeszt a kullancs, ami megcsípett? A rovaron megjelenő mintázat és szín is utalhat rá

Elolvasom

A betegség ez esetben kórházi ellátást és intenzív kezelést (gépi lélegeztetést) is igényelhet, mely után maradandó bénulás, valamint szellemi és fizikai károsodás is visszamaradhat; az esetek egy százalékában pedig sajnos halálos végkimenetelű is lehet. Gyermekeknél előfordulhat, hogy nincsenek objektív jelei a központi idegrendszer fertőzésének, ám a felnőttekhez hasonlóan náluk is számolni kell a hosszú távú neurológiai károsodás kialakulásának kockázatával. Utánkövetéses vizsgálatok tanúbizonysága szerint a kullancsencephalitisen átesett gyermekeknél figyelemzavarokat, fejfájást, fáradtságot, ingerlékenységet, viselkedési változásokat, hiperaktivitást és gyenge állóképességet figyeltek meg. A betegségre nincs specifikus terápia, csak a tünetek enyhítésére van lehetőség, de a kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető, ami hazánkban 1991 óta érhető el. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kullancsencephalitis-védőoltásról

- Az oltások beadását (az első két adagot mindenképpen) célszerű a fertőzésveszély-mentes időszakban, a kullancsok tavaszi aktivitása előttre időzíteni. Prof. dr. Mészner Zsófiától tudható, hogy hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban, melyek élő vírusokat nem tartalmaznak. Oltóanyagtól függően külön vakcina áll rendelkezésre az 1-12, illetve 1-15 éves korú gyerekeknek, míg a másik oltóanyag a serdülők és felnőttek számára adható. A vakcinát általában a felkar izomzatába adják be, 18 hónaposnál fiatalabb gyermeknél combizomba is adható. Az alapimmunizálás mindkét oltóanyag esetében három oltásból áll, védettség a második oltást követően alakul ki.

A vakcina biztonságos és jól tolerálható a gyermekek számára is, és kevés mellékhatással jár - hangsúlyozza a szakember, és hozzáteszi: oltási reakcióként főként helyi bőrpír, rövid ideig tartó láz és fejfájás fordulhat elő. Egyik készítmény sem nyújt azonban életre szóló védettséget, ezért rendszeresen alkalmazott emlékeztető oltások szükségesek - oltóanyagtól függően - három-, illetve ötévenként. Fontos megjegyezni, hogy az oltások nem védenek a kullancsok terjesztette más betegségek, például a Lyme-kór ellen - amelynek ezek a legelső tünetei, olvass tovább!

- A kullancsencephalitis-védőoltás védelmet nyújt a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen, és megóvhatja a gyermekeket a súlyos szövődményektől. Ez az oltás elsősorban azok számára ajánlott, akik olyan területen élnek, vagy oda utaznak, ahol a kullancsencephalitis gyakori vagy endémiás. A gyerekek oltásának ütemtervét és az oltás beadásának idejét a gyermek orvosa határozza meg - mondja prof. dr. Mészner Zsófia. 

Mennyi időn belül kell eltávolítani a kullancsot a bőrből? Már az esti fürdés előtt érdemes ellenőrizni

Kullancsot találtál magadban? Ha ennyi időn belül kiszeded, nem kell aggódnod.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük