Sok nő szenved tőle, mégis kevesen veszik komolyan: súlyos probléma állhat a fájdalmas menstruáció mögött

Noha súlyos probléma állhat a fájdalmas menstruáció mögött, kevesen veszik komolyan ezt a betegséget.

Az endometriózis és a fájdalmas menstruáció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt mondják, a fájdalmas menstruáció része a női létnek. Azt mondják, a görcsöket és a kínzó fájdalmat csak el kell tudni viselni. De mi van akkor, ha ez a fájdalom nem csak a női lét természetes velejárója? Mi van, ha valójában egy súlyosabb probléma jele?

Az endometriózis és a fájdalmas menstruáció

Az endometriózis, amelyet az "elhalkított járványnak" is neveznek, gyakran erős menstruációs fájdalommal, krónikus medencei fájdalommal jár, de a közösülést is fájdalmassá teheti - a hüvelyi fájdalom egyéb okairól bővebben itt olvashatsz. Ez a betegség akkor jelentkezik, amikor az endometriumhoz hasonló szövet, amely normális esetben a méh belső szövetét alkotja, más helyeken is megjelenik a testben - leggyakrabban a medencében, petefészekben, petevezetékekben, belekben és hólyagban, de néha a tüdőben, az orrban és szinte minden más szervben is.

endometriózis  1
Fotó: Bsip

Az endometriózisról való beszélgetés azonban gyakran zsákutcába fut. Sok nőt félrevezetnek, félreértettek, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagynak. A probléma részben az, hogy az endometriózis diagnózisa kihívást jelent, és gyakran hosszadalmas ez a folyamat. Nem létezik olyan specifikus vérteszt vagy képalkotó vizsgálat, amely véglegesen megerősítené a betegség jelenlétét, ezért nehéz pontosan megállapítani.

A diagnózis nehezítő tényezője az is, hogy az endometriózis tünetei eltérőek lehetnek. A fájdalom típusa is változhat, a görcsös fájdalomtól a heves és szúró fájdalomig. Néhányan fájdalmat tapasztalnak a menstruáció során, másoknál a fájdalom állandó, és nincs összefüggésben a menstruációval. Ezért sok nő inkább nem is beszél róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fájdalom elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A betegség miatt sok nő kénytelen munkát, iskolát, sportot vagy egyéb társadalmi eseményeket kihagyni. Az elhúzódó diagnózis gyakran azzal jár, hogy a betegek számtalan szakértőt látogatnak meg, több vizsgálatnak vetik alá magukat, sikertelen terápiákon mennek keresztül, és éveken át szenvednek és kínlódnak. Eközben a betegség előrehalad, ami meddőséghez, tartós fájdalomhoz vagy a szervek diszfunkciójához vezethet - a nőgyógyászati daganatok tüneteiről bővebben itt olvashatsz.

Fontos tudni, hogy egyáltalán nem normális, ha tevékenységeket kell kihagyni a fájdalom miatt, vagy ha ez bármilyen módon negatívan befolyásolja életünket. Mindenkinek olyan szakembert kell keresnie, aki meghallgatja. Csak így kezdődhet el a helyes diagnózis felállítása és a betegség kezelése.

A "grin and bear it" mentalitásnak vége kell lennie, amely szerint a lányoknak és tinédzsereknek azt tanácsolják, hogy húzzanak magukra bő ruhát, vegyenek magukhoz egy hőpárnát, vegyenek be valami fájdalomcsillapítót, és tűrjék csendben a fájdalmat.

endometriózis
Fotó: Panuwat Dangsungnoen / Getty Images Hungary

Az endometriózis kezelésének egyik kulcsa a megfelelő tájékoztatás és a tudatosság. Fontos, hogy a nők és az orvosok egyaránt megértsék, hogy ez nem csak egy egyszerű "női dolog", hanem egy valós probléma, amely megfelelő figyelmet és kezelést igényel.

Komoly betegség is okozhatja a szex utáni rosszullétet - Ez a 6 ok állhat a hátterében

Az orgazmus utáni boldog pillanatokat sok nőnél szédülés és hányinger váltja fel. Nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük