szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt amerikai elnök szerint az izraeli kormányfőnek előre kellett volna látnia a közelgő támadást.

Hosszú interjút adott Donald Trump a Time magazinnak, melyben többek között beszélt arról is, hogy jogosnak érzi a Benjamin Netanjahut ért kritikákat. A Hamász Izrael elleni támadásának soha nem lett volna szabad megtörténnie – mondta Trump és szerinte Netanjahu felelőssége, hogy nem látta előre a fenyegetést.

„A legkifinomultabb felszereléssel rendelkeznek. Mindenük megvolt hozzá, hogy megállítsák a támadást” – mondta. „Rengetegen tudtak róla, ezer meg ezer ember tudta, de Izrael nem és úgy gondolom, hogy ezért őt tartják felelősnek” – tette hozzá.

Trump a háború kirobbanása óta több alkalommal is kritizálta az izraeli kormányfőt, ami azért is különös, mert az egykori elnök a ciklusa idején Izrael hű védelmezőjének szerepében tetszelgett.

Nemrég azonban már arról beszélt, hogy Izrael vesztésre áll a gázai harcokkal kapcsolatos PR-háborúban. Trumpnak ugyanakkor megvan a véleménye a mostani, palesztinpári egyetemi tüntetésekről is, még azt is kijelentette, hogy a 2017-es fehér felsőbbrendűséget hirdető Charlottesville-i tüntetés semmi volt az egyetemeken zajló demonstrációkhoz képest.

Trump Izraellel szembeni elsőre különösnek tűnő viselkedése azonnal érthetővé válik, amikor az interjú folyamán egy régi történetet is elmesélt Netanjahuval kapcsolatban. Amikor 2020 januárjában az amerikaiak még Trump elnöksége alatt végeztek Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal, az az akció eredetileg egy Izraellel közös vállalkozás lett volna, ám Netanjahu az utolsó pillanatban visszakozott, így az amerikaiaknak egyedül kellett cselekedniük.

„Nagyon rossz tapasztalatom van Bibivel (ez Netanjahu beceneve – a szerk.), ez olyasmi volt, amit sosem felejtek el” – jelentette ki Trump.