Politikai okból nem vágták ki a vasárnapi viharban kidőlt, kishíján embert ölő fát a belvárosban – állítja Budapest főkertésze

2020. június 15., 06:16

Szerző:

Az Index olvasója videóra vette, hogy a vasárnapi viharban kidől egy egyébként is ferdén álló fa a fővárosi Alkotmány utcában. Bardóczi Sándor, a fővárosi önkormányzat tájépítésze, "főkertésze" erre reagálva nyilvános Facebook-posztban azt írta, hogy a videón jól látszik, "miért nem hagyhatjuk a veszélyesnek nyilvánított fákat meg a parkokban, vagy a fasorban". Leírta, hogy a fa miért dőlt meg, hogy a gyökerei sem voltak jó állapotban, és azt is hozzátette, hogy a szakemberek nem jókedvükben gallyaznak vagy vágnak ki fákat.

 

 

Bardóczi szerint az érintett, fideszes vezetésű V. kerület nem adta meg a fakivágási engedélyt a Főkertnek. Tarlós István főpolgármester ugyanis még az önkormányzati kampány idején fakivágási moratóriumot hirdetett meg 2019 augusztusában.

 

„Ezt számos kerületben követték. Az ok politikai. Ezért fontos mindenkiben tudatosítani, hogy nem minden fakivágás az ördög műve. Vannak egészségi okokból, veszélyhelyzet megelőzése miatti fakivágások. Ezek rendben vannak. És vannak olyanok, amit építési szándék generál, na ott van helye a politikai vitának. Nincs 3 hete, hogy a Főkert munkatársait vizes zacskókkal dobálták meg néhány hasonló állapotú fa kivágása miatt a lakók a Gyulai Pál utcában, miközben arról lehetett olvasni Kocsis Máté okleveles favizsgáló közösségi médiafelületein, hogy Pikó András polgármester “egészséges fákat” vágott ki a Rókus kórháznál. A közvélemény hiszterizált ezekben a kérdésekben, ezért gondoltam fontosnak megmutatni az érem másik oldalát.” - írta a főkertész.

 

Még tavaly novemberben vált ismertté, hogy Magyarországon is bevezetik az egynapos matricát. Építési és Közlekedési Minisztérium most nyilvánosságra hozta, hogy mikortól lesz kapható, illetve mennyibe fog kerülni – írja az economx.hu.